Min läslista

Din läslista är tom.

Foto: Carolina Byrmo, Bildbyrån
14
Delningar
Lägg i läslista
Kosttillskott / Träningstips

Klara hård träning bättre med broccoligroddar

20 Nov 2023
Text: Johan Pihlblad, redaktör

En daglig dos broccoligroddar skyddar musklerna från fria radikaler och ökar prestationsförmågan, visar ny studie.
– Det gör att idrottare kan klara hård träning bättre och träna mer, säger Filip Larsen, en av forskarna bakom undersökningen.

Elitidrott kräver perioder av hård träning. Men när belastningen på kroppen blir för stor blir effekten av tuffa pass negativ. I stället för nå målet att stärka kroppen och öka prestationsförmågan, bryts muskler ner och presentationen försämras.

Lågt blodsocker kan försämra återhämtningen

Filip Larsen är docent i fysiologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan. Tillsammans med sina kollegor intresserar han sig för hur ämnen från växter, så kallade fytokemikalier, kan hjälpa idrottare.

Forskargruppen har nyligen visat att elitidrottare under hårda träningsperioder har mindre stabilt blodsocker, än de som inte tränar på elitnivå.

Läs också:

– Särskilt nattetid är risken är stor för långa perioder av rejält låga blodsockernivåer. Det kan störa både sömn och återhämtning, säger Filip Larsen.

Erfarenheter från medicinforskning

En liten mängd så kallad oxidativ stress är en viktig del för att kroppen ska svara på träningen. Men för mycket oxidativ stress är skadligt för muskelceller. Från medicinsk forskning vet man sedan tidigare att vissa livsmedel innehåller ämnen som skyddar cellerna mot stressen.

Groddarna ska användas under hårda träningsperioder när kroppen behöver hjälp.

Alla kålgrönsaker innehåller till exempel glukosinolater, som aktiverar kroppens eget försvar mot oxidativ stress. I broccoligroddar finns särskilt höga doser av den här verksamma substansen. Groddar är särskilt potenta, eftersom de innehåller cirka 50 gånger mer av dessa ämnen jämfört med fullvuxen broccoli.

– I vår studie ville vi ta reda på om friska idrottare kan ha nytta av groddar under perioder av hård belastning, för att klara träningen bättre, säger Filip Larsen.

Bättre prestationsförmåga

Forskarna lät två studentgrupper på den egna högskolan träna hård intervallträning på träningscykel under en vecka, vid två separata tillfällen. Den ena veckan fick de dagligen en dryck gjord på 150 gram broccoligroddar, den andra en verkningslös placebodryck.

Fakta

Studien genomfördes av Filip Larsen, Michaela Sundqvist, Mikael Flockhart och Lina Nilsson. Samtliga forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

När deltagarna fick broccolidryck fick de mindre mjölksyra under träningen, en tydligt förbättrad prestationsförmåga och mindre oxidativ stress i musklerna.

– När försökspersonerna fick broccoligroddar tålde de träningen betydligt bättre. Dessutom orkade de arbeta maximalt under en längre tid på träningscykeln. Det är en imponerande effekt jämfört med andra vanliga tillskott som koffein och nitrat, säger Filip Larsen.

150 gram av de gröna groddarna är en ganska stor mängd.

– Vi tror att den optimala mängden groddar beror på hur hårt man tränar. Vid vanlig tuff träning kan en dos på 30–50 gram om dagen vara lagom. Bara under extremt tuff belastning kan det vara rimligt med lite högre doser. I en pågående studie undersöker vi vilken den optimala dosen är, beroende på hur mycket man tränar.

Risker med överkonsumtion

Men ät med måtta, råder Filip Larsen. Broccoligroddar är ett potent livsmedel. Hög dos under lång tid kan vara negativt. Forskningen vet lite om de långsiktiga effekterna.

– Groddarna ska användas under hårda träningsperioder när kroppen behöver hjälp. Inte i för långa perioder. Det riskerar att ge en motsatt effekt och reglera ner kroppens eget försvar.

Många tillskott är verkningslösa

I hälsokostbutiker finns tillskott som säger sig innehålla broccoligroddar, eller extrakt av broccoli. Innan studien startade mätte forskarna mängden aktiva ämnen i olika preparat. Många av dem innehöll väldigt lite eller inga aktiva ämnen alls.

– Till studierna fick vi utveckla en egen dryck där vi lyckades stabilisera innehållet av de aktiva ämnena. För den som är intresserad av att testa själv så är det fortfarande färska groddar som är det säkraste sättet att få i sig tillräckliga mängder.

Andra populära artiklar:

20 Nov 2023
Text: Johan Pihlblad, redaktör

Läs mer om:

Återhämtning
Elitidrott
kost

Artikelflöde

Nyhetsbrevswidget (undersidor)

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Kontakta oss

Utges av

link

Idrottsforskning.se ges ut av Centrum för idrottsforskning

08-120 537 00 (vxl)
cif@gih.se

Webbtillgänglighet