Min läslista

Din läslista är tom.

18
Delningar
Lägg i läslista
Elitsatsning / Övrig forskning

Majoriteten av idrottseliten gick inte idrottsgymnasium

19 Sep 2022
Text: Johan Pihlblad, redaktör

Idrottsgymnasium är ingen förutsättning för medaljer. De flesta av Sveriges mest framgångsrika idrottare tog en annan väg till eliten, visar studie.
– Drygt hälften har inte läst på RIG eller NIU, säger Claes Nyberg doktorand vid Karlstads universitet.

Inom de flesta idrotter går det att kombinera en elitsatsning och studier på ett idrottsgymnasium. Unga som väljer RIG (Riksidrottsgymnasium) eller NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning) får möjligheten att fokusera mer på sin idrott och träna även på dagtid. Vissa flyttar långt hemifrån för att försöka maximera sin utveckling.

Men den som fått nobben på sin RIG- eller NIU-ansökan behöver inte misströsta.

– Vår undersökning visar att det finns andra vägar att gå för att kombinera elitidrott och studier, säger Claes Nyberg, doktorand vid Karlstads universitet.

Läs också:

Claes Nyberg och hans kollegor har i 39 idrotter undersökt samtliga svenska idrottare som tagit medalj i internationella mästerskap, och som avslutat karriären mellan 2002 och 2012. Även SM-medaljörer med framskjutna placeringar internationellt studerades. Majoriteten av de 274 personer (av 431 tillfrågade) som besvarat enkäten var idrottare som tagit medalj på OS, VM, EM eller motsvarande stor internationell tävling.

Skillnader mellan idrotter

Många av medaljörerna har visserligen gått på idrottsgymnasium. Men fler än hälften, 54 procent, gjorde det inte, visar studien. Samma fördelning gäller för dem i den allra yppersta världseliten.

Resultaten betyder inte att samma sak gäller för alla idrotter och alla individer. I vissa sporter kan det vara nödvändigt att gå idrottsgymnasium för att lyckas. En del idrotter kräver specifika förutsättningar, till exempel alpin skidåkning. Vissa träningsmiljöer kan också vara mer centrala än andra, resonerar Claes Nyberg.

För att ta reda på mer om betydelsen av att gå idrottsgymnasium djupintervjuar han nu framgångsrika idrottare som gått olika utbildningsvägar.

Fakta idrottsgymnasier

I Sverige finns två typer av idrottsgymnasier: riksidrottsgymnasier (RIG) med riksrekrytering, och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) med lokal och regional antagning.

26 specialidrottsförbund erbjuder RIG (24 av dessa även NIU). Ytterligare 18 förbund har endast NIU.

Källa: Riksidrottsförbundet

Andra populära artiklar:

19 Sep 2022
Text: Johan Pihlblad, redaktör

3 kommentarer

 1. William 27 September 2022 / 08:58 2022-09-27 / 08:58

  Är denna studie publicerad ännu? Lyckas inte hitta den..

 2. Nicola Cramarossa 22 September 2022 / 18:17 2022-09-22 / 18:17

  Som NIU tränare tycker jag att det är faktiskt mycket positiv att det finns flera vägar till elit.
  En sak som är dock värt att lyfta upp är att en del idrottare får inte plats på NIU pga deras skolmerit inte räcker till skolans intagningspoäng just det där år och just den där linje. Vore också intressant att fråga hur många medaljörer hade velat vara på RIG/NIU men inte fick plats (skolmerit, bristande prestation eller intressnivå som 14/15årig, visste inte om möjligheten,etc).
  Med allt sagt, mycket bra att det finns flera vägar. Så ska det vara

  • Johan Pihlblad 23 September 2022 / 10:22 2022-09-23 / 10:22

   Forskarna ska gå vidare med intervjuer av idrottare i undersökningen. Förhoppningsvis får vi då fler svar om vägvalen och vilka förutsättningar blivande medaljörer hade i ungdomen.
   /Redaktionen

Läs mer om:

Elitidrott
Riksidrottsgymnasier

Artikelflöde

Nyhetsbrevswidget (undersidor)

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Kontakta oss

Utges av

link

Idrottsforskning.se ges ut av Centrum för idrottsforskning

08-120 537 00 (vxl)
cif@gih.se

Webbtillgänglighet