Min läslista

Din läslista är tom.

Foto: Bildbyrån
96
Delningar
Lägg i läslista
Coronapandemin / Idrott & samhälle

Nytt forskningsprojekt om hur Covid-19 påverkar idrotten

28 apr 2020
Text: Johan Lundberg, chefredaktör

Idrotten påverkas kraftigt av coronapandemin. Nu startar ett forskningsprojekt vid Malmö universitet som ska ta reda på hur ledare, utövare och supportrar inom idrotten påverkats av den senaste tidens stora förändringar när det gäller idrott och fysisk aktivitet.

Allt från förlorade intäkter och permitteringar till framflyttade mästerskap och träningar som har ställts in eller förändrats. Coronapandemin har påverkat idrotten i grunden och även våra fysiska aktivitetsmönster har ändrats.

Forskare vid Malmö universitet anser att den här nya situationen och de erfarenheter som görs är viktiga att dokumentera för framtiden.

– Det här är en helt unik situation för samhället – men även för idrotten. Vi vill fånga vad människor tänker och upplever under denna kris, men vi vill inte göra studien i efterhand utan samla in vittnesmålen när det händer, säger Johan R Norberg, professor vid Malmö universitet och en av forskarna bakom projektet.

Idén till studien fick forskarna från Nordiska museet som de senaste veckorna givit sina besökare möjligheten att fritt berätta om sina personliga upplevelser och tankar mitt under Coronapandemin. De insamlade vittnesmålen sparas och blir till en slags Coronaberättelse som framtida forskare kan analysera.

Studien vid Malmö universitet kommer på fler sätt att bli unik tror Johan R Norberg, som även är verksam på Centrum för idrottsforskning som utredare.

– Vad jag känner till finns det ingen tidigare forskning gjord på hur större samhällskriser påverkat idrotten eller våra fysiska aktivitetsmönster.

Insamlingen av material kommer först att göras via ett webbformulär där det är öppet för alla – idrottsledare, idrottsutövare, idrottspublik, supportrar med flera – att dela med dig av sina erfarenheter och reflektioner.

– Alla bidrag är välkomna: de kan vara längre eller kortare, skildra enskilda händelser eller processer och de kan vara skrivna som sammanhängande text eller i punktform, säger Johan R Norberg och uppmanar så många som möjligt att ta chansen och bidra till studien som är öppen fram till juli.

Webbformulären kommer under sommaren att kompletteras med längre intervjuer med utvalda personer. De första resultaten av studien hoppas man kunna presentera under hösten.

– Det kommer finnas många potentiellt intressanta frågor att titta på i materialet: Hur har människors idrottsvanor påverkats av krisen? Tränar man mer eller mindre – eller på nya sätt? Hur påverkas man som supporter och vilken krisberedskap finns i våra idrottsföreningar? säger Johan R Norberg.

Studien är en del av ett större forskningsprogram – med fler inplanerade projekt – som alla ska titta på om hur idrotten påverkats av coronapandemin.

28 apr 2020
Text: Johan Lundberg, chefredaktör

1 kommentar

  1. Qais Noori 28 april 2020 / 14:53 2020-04-28 / 14:53

    Hej! Jag läser Idrottsvetenskapliga programmet vid Linneaunivertsitet och skriver nu mitt examensarbete om atletens motivationsnivå under pandamikrissen (ett undersökning på atleter runt sverige).
    Ni gör en viktig och intressant undersökning. Ni få gärna hör av er om ni vill läsa mitt arbete som är klar 11:e Maj.
    Mvh/Qais

Läs mer om:

Corona
Fysisk aktivitet
Johan R Norberg

Artikelflöde

Nyhetsbrevswidget (undersidor)