Högintensiv intervallträning har ökat i popularitet. Men kan det vara något även för äldre? Svenska forskare genomför en pilotstudie på området.
Traditionellt brukar olika lågintensiva fysiska aktiviteter rekommenderas till den äldre delen av befolkningen. Stavgång är ett populärt exempel. Men frågan är om äldre även borde genomföra lite mer belastande träning?
– Det är en fråga vi studerar. Vi vet inte om detta är en träningsform som är lämplig för äldre personer, eftersom det saknas tillräcklig vetenskaplig utvärdering, säger Erik Rosendahl som är professor i fysioterapi vid Umeå Universitet och en av forskarna bakom pilotstudien.
Uppskattad träningsform
I den pilotstudie på äldre (65-70 år) som forskarna Erik Rosendahl och professor Carl-Johan Boraxbekk genomfört har ett träningsupplägg med blott sex sekunders intensivt cykelarbete, följt av en minuts vila med totalt tio repetitioner, använts.
– Det är fortfarande för tidigt att uttala sig om de fysiologiska effekterna, men deltagarna verkar åtminstone uppskatta det här sättet att träna på. I intervjuerna har flera uppgett att de saknat känslan av att få ta i vid lågintensiv träning, säger Erik Rosendahl.
Fakta: Högintensiv intervallträning (HIIT)
Högintensiv intervallträning (på engelska High-intensity interval training) är en form av intervallträning där man blandar korta perioder av intensiv anaerob träning med viloperioder.
Tabata är en form av högintensiv intervallträning där utövaren på kort tid kan uppnå goda resultat i form av förbättrad kondition och muskelstyrka. Träningsformen är upplagd så att du blandar högintensiva övningar med korta vilor under en förutbestämd tid, ofta 4 min.
Behövs nytänkande
Han betonar att det behövs ett nytänkande för att få fler pensionärer i rörelse och högintensiv intervallträning (ofta förkortat HIIT) har flera potentiella fördelar, där tidsfaktorn är en.
Träningsuppläggen tar inte lika mycket tid i anspråk som de lågintensivare aktiviteterna. Just tidsbrist är en faktor som i vissa studier angivits som ett skäl till ett uteblivet motionerande.
– Hela programmet tar endast cirka en kvart att genomföra. Nu utför vi tester på äldre personer med träningsvana, i förlängningen vill vi även undersöka äldre mer fysiskt inaktiva individer, säger Erik Rosendahl.
Fysiska förmågan underskattas
Visst kan det även finnas potentiella medicinska risker förknippade med högintensiv träning för äldre, konstaterar Carl-Johan Boraxbekk. Men generellt, menar han, är det vanligare att äldre människors fysiska förmåga underskattas.
Det kan finnas potentiella risker förknippade med högintensiv träning för äldre, men generellt är det vanligare att äldre människors fysiska förmåga underskattas.
Med arbetsintervaller på bara sex sekunder så kan intensiteten även hållas hög, utan att det upplevs som speciellt jobbigt.
– Ännu större effekter skulle nås genom träningsprogram som i högre utsträckning även aktiverade det muskulära systemet. Vi har i andra träningsstudier på äldreboenden jobbat med balans- och styrketräning. Det handlade då om en funktionell viktbärande träning som att ta sig upp och ned från en stol med ett viktbälte på, säger Erik Rosendahl.
Studera effekter på hjärnan
Umeåforskarna vill utöver de styrkemässiga och aeroba effekterna, även studera andra potentiella förändringar som kan uppnås genom fysiskt träning. En större tolv veckor lång studie med omkring 60 äldre försökspersoner är planerad att dras igång i januari 2018.
– Där vill vi även undersöka hur träning påverkar minnesfunktioner och olika hjärnstrukturer. Vi har metoder där vi med hjälp av MR-kameror och olika kognitiva test mäter detta, vilket kommer att bli riktigt spännande att följa, säger Carl-Johan Boraxbekk.
Fakta: Sarkopeni
Sarkopeni innebär en degenerativ förlust av muskelfibrer och är en fysiologisk process som accelererar från 50-årsåldern och uppåt. Processen kan bromsas genom framförallt styrketräning.
Obs!
Denna artikel är några år gammal. Det kan finnas nyare forskning i ämnet. Använd gärna vår sökfunktion. På centrumforidrottsforskning.se finns även en översikt av de studier CIF finansierar.