Min läslista

Din läslista är tom.

130
Delningar
Lägg i läslista
Kvinnor & idrott / Hälsa

P-piller inget hinder för bra idrottsprestationer

6 okt 2020
Text: Anna Nylén

Forskning visar att p-piller inte påverkar idrottsprestationer hos kvinnor negativt. Men att p-piller skulle ge en positiv effekt på muskeltillväxt finns det än så länge inga bevis för.

Användningen av p-piller är idag lika utbredd bland idrottare som i övriga befolkningen. Men det fanns en tid då det rådde en viss tveksamhet till p-piller bland idrottskvinnor. Anledningen var ofta en rädsla för försämrade idrottsprestationer och för att gå upp i vikt.

Den forskning som gjorts visar dock att kvinnliga idrottare inte behöver oroa sig för att p-piller ska påverka idrottsprestationen negativt.

– Studier som gjorts visar ingen negativ påverkan på idrottslig prestation. Det har inte heller kunnat påvisas att idrottande kvinnor som har haft regelbunden menstruation skulle gå upp i vikt efter start med p-piller, säger Lisbeth Wikström-Frisén vid Umeå universitet, som forskat på kvinnors hormoner och idrott.

Däremot kan idrottare som har en menstruationsstörning som har orsakats av för låg energitillgång och för låga nivåer av östrogen få en positiv effekt i form av normaliserade hormonnivåer när de startar med p-piller. I dessa fall kan man även se en viss viktökning.

– Men viktökningen hos dessa kvinnor har endast visat sig ha marginell påverkan på prestationen vilket är viktigt att påpeka för idrottaren och även tränaren och andra i träningsmiljön, säger Lisbeth Wikström-Frisén.

P-piller är idag det vanligaste preventivmedlet bland idrottande kvinnor men p-piller används även av idrottare för att kontrollera tidpunkten för mensen så att den inte krockar med viktiga idrottstävlingar och matcher.
En del idrottare har besvär i samband med mens eller upplever mensen som ett störningsmoment och då kan p-piller användas för att skjuta fram den.

– Om man är frisk kan man skjuta på en menstruation med hjälp av p-piller. Det är i så fall viktigt att veta vilken sorts p-piller som ska användas. Rekommendation är att idrottaren frågar en barnmorska eller gynekolog om råd, säger Lisbeth Wikström-Frisén.

På senare år har det lanserats teorier om att p-piller eventuellt kan ha en positiv effekt på muskeltillväxt. Tillskott av östrogen i klimakteriet tycks förhindra förlust av muskelstyrka och då är det tänkbart att även p-piller också skulle kunna ha positiva effekter på muskelstyrkan.

Samtidigt sänker p-piller testosteronet, manligt könshormon, som är betydelsefullt för styrkeutveckling även hos kvinnor – så totalt sett kanske effekten jämnar ut sig.

Angelica Lindén Hirschberg som är professor i gynekologi vid Karolinska Institutet och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset anser att det behövs fler studier innan man kan säga mer säkert hur det faktiskt ligger till. Än så länge finns det enligt henne inga bevis för att varken p-piller eller östrogen skulle ha en muskeluppbyggande effekt.

– De studier som gjorts är små och inte tillräckligt välgjorda för att det ska gå att dra några säkra vetenskapliga slutsatser, Angelica Lindén Hirschberg.

Andra populära artiklar:

Forskare

Angelica Lindén Hirschberg
Karolinska institutet, Institutionen för kvinnors och barns hälsa
Lisbeth Wikström Frisén
PhD, lärare och forskare
Umeå universitet
Idrottsmedicinska enheten

Läs mer om:

kvinnor
p-piller

Artikelflöde

Nyhetsbrevswidget (undersidor)