Min läslista

Din läslista är tom.

Tema
76
Delningar
Lägg i läslista
TEMA / Samhälle & Historia

Idrott och integration

19 feb 2019
Text: Johan Lundberg

Idrott bidrar till ökad integration i samhället. Men det finns utmaningar som kan försvåra integrationsarbetet, både inom skolidrotten och i föreningslivet.
Här har vi samlat artiklar som adresserar några av de viktigaste frågorna kopplat till idrott och integration: Hur kan idrotten öppna för fler? Hur organiserar man en satsning och får den att hålla över tid? Vilka språkliga och kulturella barriärer finns – och hur kan dessa bäst hanteras?

19 feb 2019
Text: Johan Lundberg

Kommentarsfunktionen är stängd på denna artikel

Temat innehåller 6 artiklar

Idrottsföreningar vill ägna sig åt idrott

Föreningskultur För att få ekonomiskt stöd förväntas idrottsföreningar bedriva allt från integrationsarbete till kultursatsningar. Men de flesta vill bara ägna sig åt idrott.

Nyanländas integration kan vitalisera föreningslivet

Integration Stor invandring har fått många idrottsföreningar att starta projekt för nyanlända. Men idrottens organisation och fokus på tävling kan vara hinder för ett lyckat integrationsarbete, anser föreningarna.

Idrott för integration – så blir satsningen hållbar

Integration Idrott används allt oftare som verktyg för integration och mot utanförskap. Midnattsfotboll är ett exempel. Hur organiserar man en sådan verksamhet och vad är avgörande för att den ska fungera långsiktigt?

Svårt både för nyanlända- och svenska ungdomar att komma in i idrotten

Idrott för alla Regeringen satsar stort på projekt där nyanlända ungdomar genom idrotten ska integreras i det svenska samhället.
Peter Carlman, forskare vid Karlstads Universitet, har studerat hur idrottsföreningar i Värmland arbetat med integrationsprojekten.
– Arbetet med nyanlända har satt ljuset på hur svårt det kan vara att börja med idrott i Sverige, även som svensk tonåring, säger han.

Bilder och kroppsspråk hjälper idrottsläraren att nå nyanlända elever

Skolidrott När ingen av eleverna obehindrat talar eller förstår svenska krävs det att idrottsläraren förmår utnyttja språket som multimodal resurs.

Nyanlända behöver trygghet och krav i skolgympan

Integration Mötet med skolans idrottsundervisning blir en utmaning för många nyanlända. Särskilt för flickorna. Hur kan man skapa trygga miljöer så att ungdomarna känner sig välkomna i den svenska skolan? Förra året invandrade 71 000 barn och ungdomar till Sverige.
Redaktionen tipsar
Träningsråd och tips speciellt för kvinnor

Tips och träningsråd speciellt för kvinnor. Merparten av dagens rekommendationer och råd för träning baserar sig på studier på män. Ny forskning visar dock hur även kvinnor kan optimera sin träning och undvika kvinnospecifika hälsorisker och idrottsskador.

@CIFofficial på Twitter

CIF:s webbplats har driftstörning. Är du forskare och ska ansöka om forskningsbidrag? Här är direktlänk till vårt a… https://t.co/F5LVy39c3e
3 dagar sedan via Twitter
Nu är systemet igång igen. Vi beklagar strulet!
2 veckor sedan via Twitter
För närvarande har vi tekniska problem med inloggning till vårt digitala ansökningssystem. Vi undersöker problemet… https://t.co/XtlHDNmiZw
2 veckor sedan via Twitter
3 veckor sedan via Twitter
Idrottsministern: Jag är inte nöjd förrän idrotten är jämställd https://t.co/jMpADAukCE
2 månader sedan via Twitter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Idrottsforskning.se ges ut av Centrum för idrottsforskning

08-120 537 00 (vxl)
cif@gih.se