Min läslista

Din läslista är tom.

Tema
216
Delningar
Lägg i läslista
TEMA / Hälsa

Äldre och träning

9 jan 2018
Text: Johan Lundberg

I detta tema presenterar vi vad dagens forskning säger om äldre och träning samt ger tips på enkla åtgärder som befrämjar ett gott åldrande.

Text: Johan Lundberg

Vad tycker du?

Temat innehåller 5 artiklar

Regelbunden träning och proteinrik mat – bästa receptet för ett gott åldrande

Äldre och träning Äldre behöver styrketräna tre gånger i veckan för att bibehålla den fysiska funktionen. Ett ökat proteinintag kan också göra att musklerna bevaras bättre och att risken för att tappa rörelseförmågan minskar. Det skriver Tommy Cederholm, professor och överläkare vid Uppsala universitet.

Ont av artros? Träna på!

Behandla artros Träning är en effektiv och säker smärtlindrare vid artros, visar forskning. Rätt anpassad träning får till och med många att avboka sin knä- eller höftoperation.

Träning ger skydd mot åldersinflammation och metabola syndromet

Äldre och träning Nya rön visar att kronisk inflammation i blodomloppet hos äldre är vanligt och kan bidra till såväl diabetes som hjärt-och kärlsjukdom. Fysisk träning är en viktig faktor för att motverka detta förlopp och främja ett hälsosamt åldrande. Det skriver Fawzi Kadi och Andreas Nilsson, forskare vid Örebro Universitet.

Tuff träning testas på pensionärer

Äldre och träning Högintensiv intervallträning har ökat i popularitet. Men kan det vara något även för äldre? Svenska forskare genomför en pilotstudie på området.

Tunga vikter för en lättare ålderdom

Styrketräning är viktigt för att förebygga och behandla flera av de vanligaste sjukdomarna hos äldre. Äldre i Sverige har också en mycket positiv …

Redaktionen tipsar
Träningsråd och tips speciellt för kvinnor

Tips och träningsråd speciellt för kvinnor. Merparten av dagens rekommendationer och råd för träning baserar sig på studier på män. Ny forskning visar dock hur även kvinnor kan optimera sin träning och undvika kvinnospecifika hälsorisker och idrottsskador.

@CIFofficial på Twitter

18 timmar sedan via Twitter
Forskningsbidrag 2020 är beslutade och finns att läsa på webben. Beslut togs vid CIF:s styrelsemöte den 27 november… https://t.co/zPX2LeUHbq
1 vecka sedan via Twitter
Vad kännetecknar en framgångsrik mästerskapscoach? @hageskog Per Gerrevall #svebi2019 https://t.co/pWzYYA8p1O…
2 veckor sedan via Twitter
Inger Eliasson från @umeauniversitet har undersökt varför det är färre kvinnor än män som är tränare inom innebandy… https://t.co/zYr1ThoSSJ
2 veckor sedan via Twitter
@PGFahlstrm om vad som utmärker goda idrottsutvecklingsmiljöer i små idrottsföreningar #SVEBI2019 https://t.co/ZkXK3odS4d
2 veckor sedan via Twitter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Idrottsforskning.se ges ut av Centrum för idrottsforskning

08-120 537 00 (vxl)
cif@gih.se