Min läslista

Din läslista är tom.

216
Delningar
Lägg i läslista
TEMA / Hälsa

Äldre och träning

1 Mar 2019
Text: Johan Lundberg

I detta tema presenterar vi vad dagens forskning säger om äldre och träning samt ger tips på enkla åtgärder som befrämjar ett gott åldrande.

Text: Johan Lundberg

2 kommentarer

 1. Tommy Rutgersson 17 January 2020 / 20:31 2020-01-17 / 20:31

  Hej en fråga..att äldre bör träna är väl alla överens om. Men bör denna träning anpassas till de äldres förutsättningar och behov. Bör man prioritera hälsofördelarna och mindre av kroppsbyggandet?
  Hur ser en optimal träning ut för äldre? Skiljer den sig åt i förhållande till träning för yngre?
  Mvh
  Tommy Rutgersson

  • David Engstedt 9 June 2020 / 10:27 2020-06-09 / 10:27

   Hej Tommy
   Jag tycker det är en viktig poäng du tar upp. Träning skiljer sig en hel del från ung till äldre då vi har helt andra förutsättningar till återhämtning och att kunna hantera belastningen från träningen.
   Tyvärr kommer även vissa hälsorisker med åldrande oavsett våran livsstil. Man säger att träning alltid överväger riskerna men att faktiskt undersöka hur din kropp hanterar träningen och att individualisera din träning efter kroppens respons gör träningen mer trygg och effektiv oavsett vad man har för mål.
   Med vänlig hälsning, David Engstedt Paliesius kliniken

Vad tycker du?

Temat innehåller 6 artiklar

Regelbunden träning och proteinrik mat – bästa receptet för ett gott åldrande

Äldre och träning Äldre behöver styrketräna tre gånger i veckan för att bibehålla den fysiska funktionen. Ett ökat proteinintag kan också göra att musklerna bevaras bättre och att risken för att tappa rörelseförmågan minskar.

Ont av artros? Träna på!

Behandla artros Träning är en effektiv och säker smärtlindrare vid artros, visar forskning. Rätt anpassad träning får till och med många att avboka sin knä- eller höftoperation.

Omega-3 viktigt för optimal träningseffekt hos äldre kvinnor

Kost och träning Äldre kvinnor som vill bibehålla sin muskelstyrka bör vara fysiskt aktiva, styrketräna två gånger i veckan och äta en hälsosam kost som är rik på omega-3-fettsyror. Det en ny avhandling vid Örebro universitet.

Träning ger skydd mot åldersinflammation och metabola syndromet

Äldre och träning Nya rön visar att kronisk inflammation i blodomloppet hos äldre är vanligt och kan bidra till såväl diabetes som hjärt-och kärlsjukdom. Fysisk träning är en viktig faktor för att motverka detta förlopp och främja ett hälsosamt åldrande. Det skriver Fawzi Kadi och Andreas Nilsson, forskare vid Örebro Universitet.

Tuff träning testas på pensionärer

Äldre och träning Högintensiv intervallträning har ökat i popularitet. Men kan det vara något även för äldre? Svenska forskare genomför en pilotstudie på området.

Stor potential i gymträning för äldre

Fysisk aktivitet på recept istället för läkemedel blir allt vanligare. Äldre personer hänvisas ofta till träning på kommersiella gym. Träningen ger dem både bättre hälsa och nya sociala kontakter. Men mötet med gymkulturen är inte helt friktionsfri.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

link

Idrottsforskning.se ges ut av Centrum för idrottsforskning

08-120 537 00 (vxl)
cif@gih.se