Min läslista

Din läslista är tom.

38
Delningar
Lägg i läslista
Tema / Idrott & samhälle / Ledarskap

Så kan föreningar locka fler unga till idrotten

3 May 2020
Text: Johan Lundberg, chefredaktör

Hälsointresset har aldrig varit större än det är hos unga idag. Samtidigt tappar många idrotter och föreningar succesivt deltagare. Hur tänker dagens ungdomsgeneration i frågor om idrott och motion? Hur kan en idrottsförening utveckla verksamheten för att locka och behålla dagens svårfångade ungdomsgeneration? Detta tema ger svar på dessa viktiga frågor.

3 kommentarer

  1. Kjell Eriksson 27 October 2020 / 13:25 2020-10-27 / 13:25
  2. Hans-Erik Olson 20 October 2020 / 13:09 2020-10-20 / 13:09

    Till stor del delar Jag Kalles analys. Men är det inte dags att erkänna att idrott handlar om prestation och tävling? Och att den därför i stort bara lockar “vinnarskallar”. Vad är det för fel på det?
    Vi måste hitta andra fysiska aktiviteter som grundas på rörelseglädje och hälsomotion. Detta klarar inte RF. Vi måste helt enkelt tänka nytt även i organisationsfrågan. Friskis & Svettis visar vägen.

  3. Kalle Overgaard 12 September 2020 / 09:58 2020-09-12 / 09:58

    För alla som följer studier om ungas idrottspreferenser har det, sedan många år, varit klart att ungas idrottsintresse och intresse för motion och hälsa har ökat. Tyvärr har endast en liten del av del organiserade idrottens föreningar lyckats hantera och fånga detta intresse med ett adekvat och konkret erbjudande. I stort sett alla specialidrottsförbund har enbart fokus på landslagsverksamhet och tävling och verkar inte förstå eller vilja tänka nytt och konkretisera “idrott hela livet för alla”.

Vad tycker du?

Temat innehåller 6 artiklar

Stark hälsotrend bland unga – chans för idrotten att vända negativ utveckling

Regeringsrapport Satsa mer på hälsa och motionsidrott - och mindre på tävling och talangutveckling. Då kan föreningar vända utvecklingen, konstaterar Centrum för idrottsforskning i en ny rapport.

Nytänkande föreningar lockar unga till idrotten

Framtidens idrott Hur lockar och behåller man dagens svårfångade ungdomsgeneration? Kungsholmen Basket och Visingsö AIS är två föreningar som hittat sitt eget framgångsrecept.

Åtgärderna som får fler unga tjejer att stanna i idrotten

Ungdomsidrott Att minska avhoppen från ungdomsidrotten är en högaktuell fråga. Ett projekt vid Karlstads universitet visar att med rätt åtgärder går det att få många fler tonårstjejer att fortsätta idrotta.

Nya grepp krävs för att nå de barn som rör sig minst

Idrott för alla När föreningar ska försöka rekrytera nya grupper har man svårt att nå utanför de redan idrottsintresserade. För att locka inaktiva barn med liten vana av idrott krävs ett annat upplägg.

Succéförbundet satsar på ledarskap och breddidrott

Idrottstrender När många idrotter och föreningar tappar utövare går svensk gymnastik tvärtemot trenden. Under de senaste tio åren har sporten haft en 68 procentig ökning i antal deltagartillfällen.

Den lilla föreningens stora fördelar

Barn och ungdomar Hur kommer det sig att stora spelare ofta är fostrade i små föreningar? Det visar sig att små klubbar har en rad fördelar för att rekrytera och behålla barn och ungdomar i verksamheten.

Artikelflöde

Notiser, tips och twitter

Nyhetsbrevswidget (undersidor)

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Kontakta oss

Utges av

link

Idrottsforskning.se ges ut av Centrum för idrottsforskning

08-120 537 00 (vxl)
cif@gih.se

Webbtillgänglighet