Min läslista

Din läslista är tom.

940
Delningar
Lägg i läslista
Yogaträning / Träningstips

Yogaträning ger viktigt komplement

20 Dec 2017
Text: Johan Lundberg

Vad har idrottsstjärnorna LeBron James, Ryan Giggs och Emma Green gemensamt? Jo, alla har använt yogaträning som ett viktigt komplement till den vanliga träningen.

Lagom till jul släpps boken ”Yogaträning för idrottare” (SISU Idrottsböcker). Vi har pratat med författaren Marian Papp, som forskat på yogaträning i 10 år och menar att yoga ger en känsla man inte får av någon annan träning.

Varför ska idrottare använda yogaträning?
– Framförallt för återhämtning, men även för förbättring av prestation. Yogaträning ger rörlighet, styrka, koordination och suverän balansträning. Inom yogan finns även unika kroppspositioner, till exempel så kallade inversioner där hjärtat befinner sig ovanför huvudet. Dessa övningar sänker pulsen och är lugnande, samt fungerar bra för återhämtning och är till exempel ofta mer effektiva än olika kompressionskläder.

Till vem vänder sig boken?
– Den vänder sig till idrottare i allmänhet, oavsett sport. Jag har särskilt haft utövare av olika konditionssporter och längre uthållighetsidrotter som löpning och skidåkning i åtanke.

 Forskning visar att yogaträning bidrar till lugn och stresstålighet och en minskning av olika stresshormon.

Hur är den upplagd?
– Boken har fokus på de viktigaste och mest effektiva yogaövningarna och positionerna. Det finns också olika svåra varianter på övningarna. Man behöver ingen förkunskap och idrottare har ofta redan den styrka som behövs för att göra övningarna. Boken kompletteras även med en webbsida där program och övningar visas i korta filmer.

Du har forskat om yogaträning i 10 år – vilka hälsoeffekter kan man se av yogaträning?
– Jag disputerade våren 2017 och har forskat om yogans effekter på de kardiovaskulära funktionerna som kondition, gångförmåga och variation i hjärtrytm, men även på blodparametrar (som blodfetter och cytokiner) och subjektiva upplevelser. Ett av mina forskningsprojekt visade att yogaträning ger samma positiva effekter på den fysiska hälsan som fysioterapi. Jag har också forskat på solhälsningen som är den vanligaste yogasekvensen och såg effekt på inflammationsmarkören adiponectin hos friska utövare.

– Till detta ska läggas den mentala biten av yogaträning där forskning visar att yogaträning bidrar till lugn och stresstålighet och en minskning av olika stresshormon, bland annat kortisol och GABA. Dessa hälsoeffekter gör att yogaträning kan användas som kompletterande behandling mot olika kroniska sjukdomar som astma, kol, stress, sömnproblem och vissa ryggbesvär.

Till sist – vad tror du är något som många inte känner till om yogaträning?
– De psykologiska känslan efter ett yogapass, där man både är avslappnad och alert. Det är en känsla jag inte tycker man får av någon annan träning.

Högskolekurs i yogaträning

Marian Papp är knuten till Institutionen för Neurobiologi vid Karolinska Institutet. Tillsammans med Annette Heijne har hon startat Europas första poänggivande högskolekurs i yogaträning på Karolinska Institutet  – Yogaträning som kompletterande behandling vid olika sjukdomstillstånd. Läs mer om yogaforskning på Marians blogg – marianpapp.wordpress.com.

Obs!

Denna artikel är några år gammal. Det kan finnas nyare forskning i ämnet. Använd gärna vår sökfunktion. På centrumforidrottsforskning.se finns även en översikt av de studier CIF finansierar.

20 Dec 2017
Text: Johan Lundberg

Läs mer om:

Återhämtning
Marian Papp
Yoga

Artikelflöde

Nyhetsbrevswidget (undersidor)