Han var en av de stora symbolerna för det svenska idrottsforskningsundret. Professor Per-Olof Åstrand har lämnat oss men hans verk och gärningar lever vidare.
– Jag får mejl från en hel forskarvärld som sörjer. Det är med tungt sinne man nu vandrar vidare, säger Peter Schantz som är docent i fysiologi, idrottshistoriker och mångårig medarbetare med P-O Åstrand. Tro det eller ej, men det har faktiskt funnits en tid då svensk idrottsforskning dominerade världen. Vi skulle kunna kalla dem rekordåren och det handlar då främst om 1960- och 70-talet.
En person som – tillsammans med Bengt Saltin – mer än någon annan symboliserade den svenska arbetsfysiologins status internationellt var P-O Åstrand. En sådan status åtnjuter man inte utan att ha utfört något mycket speciellt. I hans fall handlar det – bland annat – förstås om det stora standardverket som skrevs i slutet av 1960-talet: Textbook of Work Physiology.
– Under 2-3 års tid sov han bara några timmar per dygn. Han skrev den på nätterna då resten av familjen sov. Han skapade med Textbook of Work Physiology den stora berättelsen om människans fysiologi med ett djup och en bredd som ingen annan har mäktat med, säger Peter Schantz.
Kommentarsfunktionen är stängd på denna artikel