Min läslista

Din läslista är tom.

7
Delningar
Lägg i läslista
Överbelastningsskador / Hälsa & Medicin

Åtgärdsprogram mot ungdomars friidrottsskador

17 mar 2016
Text: Christian Carlsson, redaktör Idrott & Kunskap

Flera svenska friidrottsstjärnor väljer att avstå inomhus-VM i Portland. Något som kan vara ett klokt beslut under ett år som innehåller ytterligare två mästerskap. Det menar Svenska Friidrottsförbundets sjukgymnast Jenny Jacobsson, som fortsätter kampen mot överbelastningsskadorna i ny studie.

– Flera har valt att istället ägna sig åt grundträning inför sommarens EM och OS i augusti. Jag tycker att man gör rätt, det är ingen idé att riskera något inför utomhussäsongen, säger Jenny Jacobsson, medicinsk koordinator för Svenska Friidrottsförbundet och forskare vid Linköpings universitet.

Det är nu inte enbart svenska friidrottare som väljer försiktighetsprincipen. Greg Rutherford, brittisk OS-guldmedaljör i längdhopp, har känningar i ett lår och väljer också att avstå. Men att överbelastningsskador är ett utbrett problem bland svenska friidrottare visade Jenny Jacobsson redan i sin avhandling. Nu går hon vidare med ett uppföljande forskningsprojekt.

– Vi har döpt det till KLUB-projektet vilket står för ”Kunskap om långsiktig utveckling i barn- och ungdomsidrott”. Vi tyckte att det var oroväckande då man i min avhandling såg att 16-åringarna uppvisade samma skadefrekvens och typ av skador som senioreliten.

Kartlägga 1 000 ungdomar

I en kvalitativ första del av studien har representanter för Svenska Friidrottsförbundet i samarbete med Folksam rest runt i friidrotts-Sverige för att öka kunskapen om vilka faktorer i träningsvardagen som kan ha betydelse för den uppmärksammade skadeproblematiken. Nästa steg blir att inleda en skaderegistrering hos cirka 1 000 friidrottsungdomar i åldrarna 12-15 år.

– Vi kommer att följa dem under ett år och sedan ska vi med start hösten 2017 testa två olika åtgärdsprogram. Det ena blir lite mer traditionellt och syftar till att förbättra hållfastheten i vävnaderna. Det andra är mer pedagogiskt inriktat och där är målet istället att utbilda tränarna.

Sämre fysiskt rustade

Jenny Jacobsson beskriver mötena man haft med de så kallade fokusgrupperna (bestående av tränare och aktiva) som ”otroligt värdefulla”. Där har bland annat behovet av att få hjälp med den vardagliga träningsplaneringen lyfts fram som en viktig åtgärd för att minska antalet överbelastningsskador.

– Vi har blivit medvetna om vissa förutsättningar som vi behöver förhålla oss till. Det handlar bland annat att ta hänsyn till att ungdomar i dag ofta inte har samma fysiska grunder som man hade för tjugo år sedan. Konsekvensen blir att man inte alltid klarar av de träningsprogram som utformades förr. Vi måste möta ungdomarna på den fysiska nivå de befinner sig.

En annan fråga som enligt Jenny Jacobsson också är viktig att diskutera i sammanhanget är det ideella ledarskapet.

– Det är ju allt från outbildade 17-åringar till mammor och pappor som ställer upp och hjälper till i de här friidrottarnas träningsvardag. Vilka krav kan vi egentligen ställa på dem när det exempelvis gäller att gå på kurser för att fortbilda sig? Personligen tror jag att man måste göra det så enkelt som möjligt för dem, säger Jenny Jacobsson.

17 mar 2016
Text: Christian Carlsson, redaktör Idrott & Kunskap

Vad tycker du?

Redaktionen tipsar
Lång väg kvar till jämställd idrott

Ny forskarantologi. Centrum för idrottsforskning  analys visar att vägen till en jämställd idrottsrörelse alltjämt är lång. På de flesta nivåer inom idrotten är kvinnors och mäns deltagande, förutsättningar och villkor olika, och ökningen av kvinnor inom idrotten går långsamt.

@idrottsforskning på Twitter

Daglig skolidrott ger ökad benmassa och successivt minskad frakturrisk https://t.co/D3PrcUZMIW Ett ex på projekt som CIF finansierar
24 timmar sedan via Twitter
Idrott för barnets bästa – eller för det bästa barnet? Vad utmärker en miljö där unga idrottare mår bra och utveckl… https://t.co/K7wKX4WG6f
7 dagar sedan via Twitter
1 vecka sedan via Twitter
Så har skidskyttet utvecklats under 2000-talet. Marko Laaksonen listar de sex viktigaste trenderna inom sporten. ⛷️… https://t.co/60TU4z0Y9k
2 veckor sedan via Twitter
Sju råd om motion och åldrande till världens regeringar https://t.co/He1r4ZjfAJ
2 veckor sedan via Twitter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Idrottsforskning.se ges ut av Centrum för idrottsforskning

08-120 537 00 (vxl)
cif@gih.se