Yoga har vuxit i popularitet och är i dag en del av utbudet på gym och friskvårdsanläggningar. Men vilka fysiska effekter kan man egentligen förvänta sig av denna träningsform? En nyligen publicerad studie från Karolinska Institutet har undersökt saken närmare.
Tidigare forskning på så kallad Hatha Yoga har bland annat visat positiva effekter på blodtryck och blodfetter. Däremot har studier saknats när det gäller yogans effekt på konditionen – fram till nu. En svensk forskargrupp – Marian Papp, Petra Lindfors, Malin Nygren-Bonner, Lennart Gullstrand och Per Wändell – har undersökt hur högintensitetsyoga (HIY) påverkar konditionen hos en grupp friska universitetsstudenter. Svaret är tyvärr inte så uppmuntrande.
– Vi hoppades kunna se en signifikant effekt på deltagarnas kondition, men så blev det inte. Kanske var dosen och intensiteten i träningen inte tillräckligt hög eller så hade det krävts att den pågått under en längre tidsperiod, säger Marian Papp.
De 44 deltagande studenterna tränade yoga i grupp en gång i veckan och genomförde därutöver ett pass på egen hand hemma med hjälp av en dvd-film. Träningsprogrammet – som pågick under totalt sex veckor – bestod av olika sekvenser av den så kallade Solhälsningen. Men studenterna – som hade ett genomsnittligt V02max-värde på 35 lyckades alltså inte höja sin konditionsnivå. Det gjorde inte heller den kontrollgrupp som uppmanades att ”träna som vanligt”. Deltagarnas kondition testades med det etablerade Cooper-testet. Träningen var emellertid inte bortkastad ändå, visar resultaten.
– Vi kan, i linje med tidigare forskning, slå fast att högintensiv yoga har en signifikant positiv effekt på blodfetterna, uttryckt i den så kallade HDLLDL-kvoten, säger Marian Papp.