Min läslista

Din läslista är tom.

216
Delningar
Lägg i läslista
Heta ämnen / Övrig forskning

Mest läst på Idrottsforskning.se under 2022

6 Feb 2023
Text: Redaktionen

På Idrottsforskning.se publiceras de senaste rönen och den viktigaste kunskapen från idrottsforskningens olika områden. Här kan du se vilka av våra artiklar som flest läste under 2022.

Idrottsforskning.se är en kunskapswebb för dig som är ledare eller tränare inom idrott, är utövare själv eller har ett allmänt intresse för träning och hälsofrågor. Här finns fördjupning och guidning i viktiga frågor som är svår att hitta på andra ställen; till exempel kring idrott och samhälle, idrottsledarskap, träningsupplägg, barn- och ungdomsidrott samt ungas hälsa.

Nyheterna på Idrottsforskning.se plockas ofta upp av andra medier och artiklarna delas frekvent i sociala medier. De tre senaste tre åren har Idrottsforskning.se sammanlagt haft över en miljon unika användare.

Här är de tio artiklar som blev mest lästa under 2022. Från plats 10 till 1.

 

(10) Allt du behöver veta om kolhydrater och träning

Professor H-C Holmberg och Niels Örtenblad berättar hur du kan maxa prestationen på träning och tävling med rätt kolhydratintag.

 

Endast fem kosttillskott har en bevisad prestationshöjande effekt: koffein, kreatin, nitrat, beta-alanin och bikarbonat.

(9) Kosttillskotten som förbättrar din prestation

Som idrottare kan det vara svårt att avgöra vilka kosttillskott som faktiskt ger en prestationshöjande effekt och vilka som är verkningslösa. Forskning visar att det idag endast finns fem kosttillskott som har en bevisad effekt på prestationen.

 


(8) Delaktighet viktigt – och behöver övas från tidig ålder

Idrotten behöver jobba med att öka ungas delaktighet och inflytande. Ett arbete som inte måste vara särskilt komplicerat eller svårt, visar erfarenheter från olika idrotter.

 


(7) Stretcha eller inte stretcha? Guide till den bästa rörlighetsträningen

Behöver man stretcha? När i så fall? Och hur? Idrottsforskaren och sjukgymnasten Carl Askling guidar till effektiv stretching och rörlighetsträning.

 


(6) Så påverkas hjärnan av fysisk träning

Fysisk träning gör oss starkare och friskare – och vad det verkar – även smartare.

 


(5) Det viktigaste du behöver veta om protein och träning

Hur mycket protein behöver vi egentligen få i oss? Och vilken är det bästa proteinkällan?

 


Elev gör situps under en idrottslektion i skolan.
Läs om hur ett bra styrketräningsprogram för barn kan läggas upp.

(4) Det viktigaste du behöver veta om styrketräning för barn

Styrketräning för barn har länge varit ett omdebatterat område. Forskning visar dock att åldersanpassad styrketräning inte bara är ofarligt utan viktigt för barn- och ungas hälsa, samt deras fysiska, psykiska och idrottsliga utveckling.

 


(3) Så anpassar sig hjärtat till konditionsträning

Att hjärtat blir större av regelbunden uthållighetsträning har varit känt länge. Men på något sätt blir det troligen även mer effektivt. Det är en gåta som kommer närmare en lösning.

 


(2) Styrketräningens ABC – träna så här för att få maximal muskeltillväxt

Hur ska du lägga upp din styrketräning för att maximera muskeltillväxten? Aktuell forskning visar att det med ett enkelt program och inte speciellt mycket träningstid går att komma väldigt långt.

 


(1) Bästa guiden till effektiv konditionsträning

Hur får man ut mest av sin investerade träningstid i form av förbättrad prestation? I denna artikel ger experterna Øyvind Sandbakk och HC-Holmberg svar på denna fråga, utifrån vad studier inom uthållighetsträning och träningsupplägg visat under senare år.

För att optimera effekten av din uthållighetsträning så är det viktigt att tänka på några grundläggande faktorer.

 

 

 

6 Feb 2023
Text: Redaktionen

Läs mer om:

mest läst

Artikelflöde

Nyhetsbrevswidget (undersidor)

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Kontakta oss

Utges av

link

Idrottsforskning.se ges ut av Centrum för idrottsforskning

08-120 537 00 (vxl)
cif@gih.se

Webbtillgänglighet