Min läslista

Din läslista är tom.

Lägg i läslista
/ Ledarskap

Lång väg tillbaka för utbrända elittränare

24 jun 2014

Elittränare har ofta ett passionerat förhållande till sitt yrke. Samtidigt har de en hög arbetsbelastning och lever med ständiga krav. De ser inte alltid paradoxen mitt i passionen – det som stimulerar dem mest är också det som sliter ut dem.

När vi studerade tränarna inom svensk elitfotboll (dam- och herrallsvenskan samt superettan) fann vi att cirka 20 procent visade tecken på utbrändhet.  Men av de sammanlagt 47 elittränare som medverkade i studien hade bara en person fått diagnosen utmattningssyndrom i samband med att de har uppsökt sjukvården (1). Det är däremot inte omöjligt att många fler skulle ha fått diagnosen om de också hade konsulterat läkare. Utifrån det resultat som framkom i studien uppvisade 8 av 47 tränare en hög nivå av utbrändhet. Den här gruppen av tränare har vi sedan följt i 10 år.

Det resultat som framkom vid analysen av de uppföljande djupintervjuerna av tränarna, ligger till grund för den idrottsrelaterade utbrändhetsmodell som presenteras i denna artikel (2). Modellen avser att underlätta för berörda parter, det vill säga såväl tränare som klubbledning, att förstå vad som kan bidra till den stress som vid långvarig exponering kan leda till att tränare drabbas av utbrändhet. Dessutom bidrar modellen med att öka förståelsen för utbrännings- och återhämtningsprocessen, vilket leder till en större medvetenheten om vilka beteenden som kännetecknar utbränningsprocessen och vad som kan förbättra möjligheterna till återhämtning.

Ladda ner pdf:en nedan för att läsa hela artikeln

pdf Ladda ner artikeln

Forskare

Sören Hjälm
Örebro universitet, Institutionen för hälsovetenskap och medicin

Kommentarsfunktionen är stängd på denna artikel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

link

Idrottsforskning.se ges ut av Centrum för idrottsforskning

08-120 537 00 (vxl)
cif@gih.se